Алое Вера

Често наричано „растение чудо“ или „лек от природата“, алое вера крие много изненади. То расте най-добре в райони с горещ и сух климат и много хора го бъркат с кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали, като затваря порите си, за да предотврати загубата на ценна влага. Съществуват над 200 разновидности алое, но най-ценно за човечеството е лечебното Алое Барбадензис Милър (алое вера).

 

Древни паметници свидетелстват, че свойствата на алое вера са известни от векове. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето над 5000 години. През 1862 г. Георг Еберс пръв открива колко ценено е алоето още от древността в египетски папирус. Древногръцки и римски лечители го прилагат много успешно като лечебна билка. Изследователи откриват, че това растение е познато и в китайската, и в индийската култура. Египетските царици го използват в стремежа си да постигнат идеална физическа красота, а във Филипините го смесват с мляко, за да лекуват бъбречни инфекции. Алоето се споменава и в Библията, а според легендата Александър Велики завладява остров Сокотра в Индийския океан заради алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му воини.

Родината на Алоето е Източна и Южна Африка. То расте най-добре в райони с горещ и сух тропически климат, на песъчливо глинести почви и много хора го бъркат с кактус. Древногръцки и римски лечители го прилагат много успешно като лечебна билка, познато е и в китайската, и индийската култура. Древните египтяни са приемали алое вера за лечение на прекомерно отделяне на слузест секрет. Аборигените са го използвали като антидот на отровни стрели. Еврейския народ са го използвали за балсамиране. Тялото на Христос е било завито в ленено платно напоено с мирит и алое. У нас се отглежда като стайно декоративно или лечебно растение.

Алое Вера:подсилва общата устойчивост на организма към вредни влияния като инфекции и стрес;
допринася за естествената защита на епителните тъкани от вредни въздействия и подпомага заздравяването;
действа еднакво добре както на кожата, така и на възпален стомах или при астма;
създава чувство за спокойствие, уравновесеност и енергичност.