Дуриан

Дуриан са род тропически плодове, разпространени основно в Югоизточна Азия. Плодовете им са големи и бодливи отвън, имат високо съдържание на минерали и хранителни вещества. Имат един недостатък и той е острата миризма. Поради този факт, плодовете са забранени за пренасяне в самолет, автобус и градски трнспорт в някои азиатски страни. Големината на плода може да достигне до 4 килограма, а височината на дървото до 50 метра. Листата на дървото са вечнозелени, а формата им варира от продълговата до кръгла, цветът на месестата част е от жълт до червен, в зависимост от вида на дървото. От трийсет вида, девет са идентифицирани като годни за консумация. Дуриан се определя като строго тропическо дърво и спира да расте, когато температурата падне под 22 С. Намира място и в кулинарията. Използва се за ароматизиране на някои видове сладки, биксвити и сладолед в Азия.

Вярвам много от вас никога не са чували за червен Дуриан.

Това е Дуриан.... Кралят на плодовете. Той има миризма, и гъста като сирене плът. Много хора го сравняват с яденето на авокадо.

Oбвивката на Дуриан e жълта, с къси и остри бодли.

Обвивката на Дуриан е зелена, с дълги и гъсти бодли.

Въпреки това, тяхната миризма е силна и характерена, като ферментирало вино. Вкусът и ароматът на червения дуриан е два пъти по-силен от оранжевия Дуриан. Ето защо червения Дуриан се продава повече и по-бързо, отколкото по-евтиния оранжев Дуриан.