Какво е паничаската атака

 


Паническата атака спада към „модерните болести”, за които се говори отскоро, но все повече нараства броят на хората, които са изпитали или продължават да се измъчват от този неприятен симптом.
Тя представлява остър пристъп на интензивен страх или дискомфорт, който се появява внезапно и достига своя пик за около 10 минути. Паническите атаки имат тенденция да се повтарят и затова влияят върху психиката и поведението на човека (той започва да се страхува, че пристъпът ще се повтори). Това не е физически недъг, а симптом на стреса, който много от нас изпитват ежедневно. Макар че наподобява много на признаците, които обичайно свързваме с други болести, трябва да се знае, че хората, страдащи от него, не са заплашени нито от внезапна смърт, нито от хронични болести. Единственото, от което „боледуват”, това е собственият им страх.
Нашият организъм е устроен така, че да реагира спешно при стрес. Тялото ни е напълно приспособено да се справи с него. Затова, сам по себе си, страхът не е страшен.

Паниката и нейните атаки

Ако вие сте изпитали пристъп на паника, силна тревога или страх еднократно или няколко пъти в живота си, няма нищо обезпокоително. Но ако тези пристъпи станат обичайни и настъпват в ситуации, които повечето хора възприемат като безопасни, значи може да ви се постави диагнозата „паническа атака”. Но защо, все пак, някои хора страдат от това състояние, а други – не?
Възникването и поддържането на паническите атаки е подпомогнато от такива черти на характера като тревожност, мнителност, песимизъм, а също и повишена чувствителност към телесните сигнали. Хората, за които е трудно да говорят за чувствата си и да изразяват собствените си потребности, както и тези, които подценяват психологичните аспекти и признават само физическите заболявания, също се намират в рисковата група.

Най-често срещаните симптоми на паническа атака са:

 • Субективно усещане за сърцебиене или стягане в областта на сърцето
 • Потене, студени и топли вълни
 • Треперене и студени тръпки по тялото
 • Чувство на задух, задушаване, болки или дискомфорт в областта на гърдите
 • Гадене, повръщане и/или болки и спазми в корема
 • Главозамайване и загуба на равновесие
 • Чувство за отдалечаване от самия себе си, за нереалност на собственото тяло и на това, което се случва наоколо
 • Страх от полудяване, от загуба на контрол, от извършване на неконтролирани постъпки или страх от смъртта
 • Усещане за „буца в гърлото”
 • Слабост в ръцете и краката
 • Временно нарушение на зрението или слуха
 • Временно нарушение на речта или гласа
 • Загуба на съзнание
 • Треперене на ръцете или краката
 • Усещане за омекване и огъване на тялото
 • За всеки човек, страдащ от панически атаки, тези усещания могат да бъдат индивидуални, не е задължително да изпитва всички описани симптоми.

Паническите атаки могат да бъдат:

Спонтанни, неочаквани, възникващи внезапно. Обикновено такива са първите няколко случаи, по-нататък може да се открие някаква логика в тяхната поява.
Възникващи по време на някоя неприятна ситуация, например, в метрото или в асансьора. Често паническите атаки се „закрепват” за една или няколко ситуации. В тези случаи възникването на пристъпа може да се предвиди.    
Възникващи по време на очакване на някаква неприятна ситуация (страх от страха). Човек се бои, че пристъпът отново ще се появи и страхът от това е толкова силен, че… предизвиква това, от което се опасява. Понякога е достатъчно само да си помисли: „Ето, аз точно сега ще се почувствам зле” и то се случва веднага.
Възникващи по биологични (хормонален дисбаланс, начало на половия живот, аборт, прием на хормонални средства) и химични причини (първи прием на алкохол или наркотици). Понякога по време на бременност жената за първи път изпитва пристъп на паника, което се дължи на хормоналните промени в нейния организъм.

Стресовите ситуации, които могат да предизвикат панически атаки, се делят на няколко групи:

Искам, но не мога

Искам да се разведа, но детето има нужда от баща. Искам по-голямо жилище, но нямам средства да го купя. Искам да замина надалече, но близките ми няма да се справят сами и т. н. Реализацията на желанията е възпрепятствана или от съзнателни забрани, които човек сам си поставя, или от обективните обстоятелства. Но във всеки случай става въпрос за препятствие. Ако човек не може да го преодолее, може „да се спаси” в болестта си.

Новакът

Тази ситуация е свързана с това, че човек попада в нови за неговия живот обстоятелства. Те могат да бъдат даже и напълно щастливи – дългоочаквано преместване в ново жилище, сватба, раждане на дете, смяна на работата с по-перспективна. А могат да бъдат и печални – смърт на близък човек, тежко заболяване, оставане без работа, пожар и др. Във всеки случай има промяна в обичайния ритъм на живот. Човек е принуден да се адаптира, да формира отново най-успешните модели на поведение в новите условия, а това отнема много психическа енергия. В този случай паническата атака е средството, с което се облекчава положението: аз съм болен, не мога да пътувам, значи, не мога да отида на работа; не мога да се грижа за детето, защото съм с проблемно здраве и т. н.

Отгласи от миналото

Ако човек е преживял в миналото си (даже преди много време) някаква травмираща ситуация (криминална случка, тежка болест и др.), тя може неволно да повлияе на неговия живот. Ако една жена е била нападната в тъмна улица, може да започне да изпитва панически атаки всеки път, когато попадне при подобни обстоятелства. Или човек, който е преживял някаква тежка болест, но се е излекувал от нея, може цял живот да се вслушва в организма си, приемайки всяко дребно неразположение като сигнал за завръщане на болестта.

Колкото и да е странно, паническата атака е като вълшебна пръчица за нашата психика. Когато човек гледа на себе си като болен, той много по-малко се вълнува от семейните или служебните проблеми. Паническата атака винаги носи някаква „изгода”, от която човек трудно може да се откаже. И тази изгода е много по-важна, отколкото „загубите”, изразени под формата на страх и пристъпи. Тя може да бъде под формата на намалено семейно напрежение, повишено внимание към собствената личност, възможност да не прави това, което не желае или, напротив, да направи нещо, което отдавна желае, възможност за почивка, възможност да не общува с хората, които не харесва и т. н.
Да се избави човек от паническите атаки е напълно възможно нещо, стига да бъде готов да се срещне лице в лице с проблемите, които ги предизвикват.

Какво казват лекарите?

Обикновено хората, страдащи от панически атаки, са уверени, че това е много сериозна болест и се отправят към терапевти и кардиолози, подлагат се на продължителни изследвания и лечение, което в повечето случаи има краткотраен ефект.
Всъщност, паническите атаки са от сферата на психотерапевтите, които много добре са запознати с механизмите за тяхното възникване и знаят как да ги лекуват. И даже как да ги излекуват напълно!
Учените са изяснили, че тези пристъпи не само не нанасят вреда на сърцето, но и го укрепват. Работата му в такъв момент е сходно с работата по време на спортно натоварване. Така че сърцата на хората, страдащи от панически атаки, са много по-здрави от тези на останалите хора. 
Те не са болни от нищо друго, освен от своя страх.