Каперсите

Според източници родината на малките пъпчици е Средиземноморието или Централна Азия. Има теория, според която думата „каперс” произлиза от гръцкото наименование на остров Кипър (Кипрос), където тези растения ги има в изобилие. Някои видове каперсници растат в Кавказ и по Кримските скали. Тези бодливи растения са невероятно издръжливи: лесно понасят жегата и соления морски бриз, способни са да растат върху гол камък. Каперсник може да се види дори върху знаменитата Стена на плача, където той расте, пускайки корени в цепнатините на каменните плочи и спуска филизи няколко метра надолу.От най-стари времена основното свойство на каперсите е че се използват като ароматна подправка и лекарство. Отварата от цветовете му помага за бързо заздравяване на раните, за укрепване на сърцето; отварата от корените му е отлично обезболяващо средство; плодовете му са ефективни при зъбобол и заболявания на щитовидната жлеза; отварата от кората се прилага при неврози; маслото от семената на каперсите се използва за масаж. Съвременната медицина признава, че пресните части от храста имат съсирващо, антисептично и обезболяващо свойство. Шепа каперси преди хранене събужда апетита.

Всички тези магични свойства, каперсите дължат на факта, че са богати на витамини, фибри, органични киселини. Пъпките му съдържат около 25% протеини и 3% мазнини; плодовете му са богати на витамин С и йод; в семената му се съдържат до 36% масло. Липсата на топлинна обработка запазва всичките полезни вещества на каперсите в изначалния им вид.

Каперсите са споменати в най-древната кулинарна книга от I в. от н.е, достигнала до нас. Пресните пъпки на каперсника имат приятен леко горчив вкус, който изчезва след дългата обработка. Осолените и мариновани каперси имат пикантен, тръпчив, киселоват, леко синапен вкус и придават приятен аромат и вкус на храната. Кухните на различните народи включват осолените и маринованите каперси в рибни и месни ястия за придаване на пикантност. В известен смисъл каперсите подсилват вкуса на ястието по подобие на натриевия глутамат. Те са съставна част от много средиземноморски сосове и маринати. Съсирващото и етеричното масло от семената им украсява салатите.