Любовна химия

Oт хилядолетия насам, а може би дори и по-отдавна - откакто свят светува - човек се е опитвал да разгадае тайните на любовта. Ето че най-накрая съществуват ясни доказателства, че тя е чисто и просто наркотик за нашите сетива: Естествени стимуланти, произвеждани в нашите тела, ни карат да се влюбим и превържем един към друг, твърди науката.

И все пак нещата далеч не са толкова прости. Сами ще се изненадате, че зад процесите на влюбване, любов и секс се крие цяла химична лаборатория.
Естествено не всичко е химия. Нещата стават далеч по-сложни, когато се намесят генетичните особености, религията, социалния и културен статус на човека. Не на последно място идва и случайността.
„Плътското” привличане на половете
От научна гледна точка първата стъпка в процеса на влюбване е чисто животинското желание за осъществяване на физически контакт с противоположния пол – това включва галене, прегръщане, целуване и секс. Привличането към срещуположния пол се определя главно от половите хормони естрогени при жената и андрогени (тестостерон) при мъжа. Ефектите им върху човешката психика и настроени са подобни на тези, свързани с приема на опиати като хероина.
Проучванията показват, че времето необходимо на двама души взаимно да се привлекат е в рамките на броени минути – от минута и половина до 4 минути.
Кои вещества дирижират процесите на влюбване?
Процесите на влюбване се контролират главно от три субстанции, произвеждани в нашето тяло и до голяма степен регулиращи нашите действия – адреналин, допамин и серотонин. Бързото покачване на нивата на адреналин дирижира повишаването на сърдечната честота, изсъхването на устата и изпотяването всеки път, когато сте близо до вашия обект на желание.
Новите влюбени двойки също имат повишени нива на допамин – субстанция, която ни кара да се чувстваме по-щастливи. Допаминът е основен невромедиатор в мозъка, който повишава нашата енергия и издръжливост, стимулира мисловната дейност и намалява нуждите на човек от сън и храна. Притежава подобен ефект на кокаина и е свързан с удоволствие и пристрастяване. Допаминът е нещото, което кара хората да се „пристрастят” един към друг.
Сравнително ниските нива на серотонин, който контролира страстите, импулсите и обсебващото поведение, обясняват защо влюбените хора не могат да мислят за нищо друго освен за своето ново влечение. От биохимична гледна точка състоянието им е подобно на състоянието на хора, страдащи от обсесивно компулсивно разстройство.
Кога идва привързаността?
Ако допаминът и серотонинът ни карат да се влюбим, съществуват и два хормона, които отговарят за привързаността на партньорите един към друг – окситоцин и вазопресин. Тяхната секреция се стимулира от сексуалната консумация на връзката – секс и оргазъм.
Окситоцинът предизвиква освобождаването на ендорфини – естествените опиати на тялото. Този хормон е считан за главния виновник за появата на дълбоки чувства на близост, емоционална цялост, сигурност, комфорт и привързаност. Подобно на окситоцина, вазопресинът стимулира дълготрайните взаимоотношения и близостта.
Любовта води до пристрастяване
Учените откриха, че мозъчната активност на хора силно влюбени един в друг се доближава значително до тази на хората в еуфория, причинена от употребата на кокаин и други забранени стимуланти. Чувството на безпокойство и уплаха, депресията и безсънието, които са характерни за раздялата, съответстват на абстинентния синдром при зависими.
За наше щастие обаче, въпреки че любовта, подобно на забранените стимуланти, води до пристрастяване, тя не е изобщо опасна за вашето здраве. Дори напротив – любовта е дрогата, към която искрено се надяваме всеки да се пристрасти.