Нерви

Една мъдра пословица ни съветва да пазим нервите си, защото от тях произхождат всички болести. Но добрите намерения да съхраним спокойствието си, често се разбиват в непрекъснатата върволица от стресови ситуации.
Затова за много хора въпросът „Как да успокоя нервите си?” е от голямо значение, а отговорът му може да върне вътрешното равновесие, радостта от живота и способността да се противопоставим на несгодите.

Контрол над негативните емоции

Често не можем да разберем от какво са предизвикани постоянната раздразнителност, неудовлетворението и лошото настроение. Такива негативни емоции могат да бъдат породени от завишените изисквания към себе си или околните.
Едно просто правило може да помогне в този случай – необходимо е всеки ден да откриваме малките удоволствия в незначителните неща – събития, предмети, хора. Спокоен е не този, който притежава богатство, а този, който знае как да бъде благодарен на съдбата за всичко, което има. Контролирайки негативните емоции, завистта, прекалената самокритика и неудовлетвореността от себе си, можем да се научим да реагираме спокойно дори в ситуациите, в които не постигаме желаното.

Личното пространство

Често влошеното състояние на нервната система се провокира от неуважението на околните към личното ни пространство. Подсъзнателно човек чувства, че просто се губи в желанията на близките и роднините, колегите и приятелите, а за самият него не остава време. Това го заставя да нервничи и постепенно го вкарва в низ от стресови ситуации.
За да успокоите нервите си е важно да се научите да насочвате вниманието върху себе си, даже за 10-15 минути на ден. Семейните грижи, проблемите в работата – всичко това може да отстъпи на втори план за кратко. Необходимо е човек да отдели време на това, което му харесва или много му се иска да направи. Дали ще е шопинг, среща с приятели, посещение на изложба, четене на книга в парка, топла вана с ароматна пяна или час в спа-салона, няма значение. Важното е да прави точно това, което иска и да осъзнае, че го прави само за себе си.

Дихателни практики

За успокоение на нервите помагат различни дихателни практики. Действието им е насочено към хармонизиране на общото състояние на организма – нормализиране на функциите на всички органи и системи, в това число и нервната. Честите занимания помагат за постигане на спокойствие, повишават съпротивителните сили на организма към различни заболявания и настройват човек на позитивна вълна.

Едно от най-простите и ефективни дихателни упражнения е забавянето на ритъма на дишане. В стресова ситуация трябва да вдишате дълбоко и да издишате бавно. Може мислено да си представите, че по време на издишането надувате гумен балон. Всички проблеми, дразнения и негативни емоции, сякаш се издишват заедно с въздуха навън. След това мислено пуснете въображаемия балон в небето, а с него нека отлетят и всички поводи за безпокойство.