ОБЛЕПИХА-"Оранжевата кралица" Hippophae rhamnoide

Tова прекрасно растение е споменато още в старите ръкописи на Тибет, Монголия и китайската медицина, и всички описания са сведени до факта, че облепихата е универсална билка.

Облепихата е едно от най-старите растения, използвани от човека. Най-често се среща в Сибир и оттам идва името й "Сибирски ананас", заради деликатният аромат на тропически плодове.

Лечебните свойства на храста са открити в далечното минало. В хрониките за битките на Александър Велики е споменато, че ранените и изтощени коне, хранени с листата и плодовете на Облепиха оздравявали, придобивали мощ и сила, косъмът им ставал гладък и лъскав. Така растението е придобило латинското си наименование Hippophae състоящо се от думите hippos-кон и phae-блясък (блестящ кон). За издръжливост и сила в дългите битки започнали да употребяват плодовете воините и самият Александър Македонски.

С изучаване на лечебните свойства на Облепихата се занимавали още древногръцките лечители сред които Теофраст, ученик на Аристотел. До днес са направени много научни изследвания от учени в Германия, Русия, Китай, Англия,Канада и др. вследствие на които е доказано благоприятното влияние на маслото от Облепиха върху различните функции в човешкия организъм. На базата на тези изследвания са разработени много клинични материали за неговата употреба.

Маслото от Облепиха е един от най-богатите източници на природни витамини А, С, Е, фолиева киселина и биологично активни вещества - аминокиселини, минерали, протеини. За да се запази активната им форма, днес маслото се добива без обработка с химикали - с помощта на съвременна технология по метода на студеното пресуване. По съдържание на витамините А и Е маслото от Облепиха превъзхожда всички плодове и зеленчуци. Съдържанието на провитамин А действа благоприятно при много очни заболявания кокоша слепота, язва или изгаряния на роговицата, нараняване с чуждо тяло или преумора на очите, след продължителна работа с компютър.

Регенериращото свойство на маслото се дължи на витамин А и спомага ускорената епителизация на клетките при изгаряния от различни степени. Маслото облекчава болкките и повлиява възпалението при наранена кожа, благоприятно действа върху структурата на тъканите. Влияе положително върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника, язви,гастрити, колити, върху липидния обмен в черния дроб.

Маслото от облепиха е мощен антиоксидант. Уникалното съчетание на сбора от витамините А, Е и С, каротеноидите - ликопен и зеаксантин, аминокиселините, взаимно засилват физиологичното си действие спрямо процесите на стареене. Обезвреждат свободните радикали,свързвайки се с тях и по този начин предпазват клетките от дегенеративни процеси.

С антиоксидантното си действие облепиховото масло предпазва организма от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови смущения, хипертония, съдейства за понижаване нивото на холестерола в кръвта и предпазва клетките от злокачествени изменения. Оказва благоприятен ефект при заболявания на устната кухина и носоглътката (афти, възпаление на езика, стоматити, ларингити).Допринася за активиране вътрешносекретната дейност на храносмилателната система и подсилва имунната система.