Опасните звуци

Определението инфразвук не е съвсем точно в случая, защото искам да насоча вниманието ви към честотите, които имат деструктивно действие както върху психиката, така и върху вътрешните органи. А това са всички честоти от 0 до 100 херца.

Ако потърсите из нета, на повечето места ще прочетете, че въздействието им не е добре изучено. Това не е така. Тяхното действие се познава и ползва от военните още от миналия век. Неприятното е, че все повече неща около нас излъчват в този диапазон.

Тези вълни водят от елементарни неразположения, през сърдечни проблеми, през сериозни отклонения в психиката, чак до смърт. Всичко зависи от честотата, силата и продължителността на въздействието им върху човека.

Как действат:

Всяка по-ниска честота има и въздействието на по-високите, но реакцията на тялото е много по-бърза и силна. Също така е нужна много по-малка сила на звука, за да действа на човек по същия начин.

100 Hz – 75Hz – При кратко въздействие – замайване, гадене, локални изтръпвания по тялото. При продължително въздействие – безпокойство, агресия, виене на свят, чувство за недостиг на въздух без то да е реално.

75Hz – 40Hz – Кратко въздействие – гореописаните плюс болки в главата, гръдния кош, стомаха. Кашлица и слюноотделяне. Продължително – зачервявания по кожата, отслабване на зрението, силна отпадналост, загуба на равновесие, силно сърцебиене, загуба на нормална представа за реалността. Краен етап – загуба на съзнание.

40Hz – 10Hz – Всичко гореописано се случва много по-бързо. Лошото е, че навлизаме в честотите, които нашите уши не отчитат. Под 15Hz вече не чуваме никакъв звук. Докато при по-високите честоти можем да разберем, че сме подложени на опасни вибрации, под тази честота всичко е неуловимо. Без да разбираме защо – просто се появяват гореописаните симптоми без каквато и да е ясна причина.

10Hz – 0Hz – Най-опасните честоти. При достатъчна сила и кратка продължителност водят до бърза смърт. В природата са много разпространени, но силата им е такава, че не предизвиква резонанс с човешките органи. Предизвикват ги земетресения, вулканични изригвания, преместване на огромни водни маси, бури, слънчевия вятър. Именно тези вълни чувстват животните и се стремят да избягат в посока намаляването им. Такива вълни предизвиква и вятър с определена скорост и сила. Отдавна са известни и признати неприятните и вредни въздействия, предизвикани от ветрове, появяващи се в определена част от годината и духащи от определена посока.

Лошото е, че има все повече изкуствени източници на вълни с ниски честоти. Това са реактивни самолети, кораби, високи сгради, големи машини, индустриални климатични системи и не на последно място новите звукови уредби, при които е „върха на сладоледа” да излъчват мощно ниските честоти.

Още по-лошото е, че има разработени и все по-често използващи се инфразвукови оръжия. По-големите варианти направо „взривяват” материята. По-малките служат за справяне с големи тълпи от хора, както и за предизвикване на агресия и докарване до лудост. Технологията на използването им достигна до там, че може от космоса, както и от отдалечени точки на Земята, да бъдат облъчвани зони от йоносферата над определено място с високочестотни мощни излъчватели, което в крайна сметка предизвиква вълни от ниския инфразвуков спектър. …И целта е постигната.

Така че ако имате непредизвестени и непонятни неприятни усещания и чувства от гореописаните – помислете. Може би около вас има нещо, което да излъчва подобни вълни. Ако намерите източника, може и да е възможно да вземете някакви мерки за изолирането му.