Подсилване на паметта

Обикновено полагаме доста грижи за тялото си – да изглежда добре, да свалим килограми, да поддържаме тонуса му, но какво правим за ума си? Съществува диета за подсилване на паметта. В нея са включени зехтин, мед, яйца, соя, риба, какао, сушени плодове, пшенични кълнове, банани и кълнове като най-полезните храни за паметта. Ето защо:
* Зехтин – запазва младостта и еластичността на мембраните на нервните клетки, улеснявайки преноса на нервни импулси. Добър навик е да се приема ежедневно сутрин на гладно по 1 лъжица зехтин.
* Мед – съдържа глюкоза и фруктоза – два монозахарида, които се усвояват извънредно лесно от организма и представляват „любимата храна” на невроните.
* Яйца – съдържат холин – най-доброто хранително вещество за нервните клетки. Не бива да се консумират обаче повече от 5 яйца дневно.
* Соя – има високо съдържание на холин и фосфолипиди. Приемайте лъжица лецитин след всяко от 3-те основни хранения.
* Какао – съдържа калций, фосфор и желязо. Можете да го консумирате под формата на шоколад или на разтворим в млякото прах. Оказва се, че това е идеалната храна за ума. Достатъчна е 1 лъжица какао дневно или 1 шоколадов бонбон.диета за силна памет
* Риба – богата е на протеини, омега-3 мастни киселини и фосфор, който е жизнено необходим за доброто функциониране на мозъка. Яжте риба 2 пъти седмично.
* Сушени плодове – богати са на основните мастни киселини, калций, желязо и фосфор (последният като участва в метаболизма на мазнините и скорбялата, увеличава способността ни да учим). Препоръчваната дневна доза е около 40 грама.
* Банани – богати на калий, магнезий и глюкоза – 3 вещества, които представляват същинско „гориво” за мозъка, тъй като влияят благоприятно за доброто функциониране на нервната система и имат леко успиващ ефект, нещо, което спомага за контролиране на безпокойството и нервността.
* Растителни кълнове – съдържат аспарагинова киселина, която предпазва клетките от действието на токсините и представлява един от основните стимулатори на мозъка, тъй като подавана в малки дози стимулира нервните клетки. Може да ги добавяте ежедневно към салатите.