Червеното вино удължава живота

Благотворният ефект се дължи на антиоксиданта ресвератрол, който забавя стареенето на сърцето, мускулите и мозъка,Американски учени от Университета на Уисконсин в Медисън, Университета на Мичиган и Института по медицина “Vanderbilt” в Нешвил. Те установиха, че пиенето на червено вино по време на ядене има по-благотворен ефект за забавяне стареенето на организма от каквито и да е било диети, съобщава испанският ежедневник El Mundo.

Полезното действие на червеното вино се дължи на антиоксиданта ресвератрол (resveratrol), чийто ефект за забавяне на страеенето на различни тъкани и органи е по-голям, отколокото на различните нискокалорийни диети.

Специализираното издание PLoS One, в което са публикувани резултатите от изследването, посочва че въздействието на червеното вино се наблюдава най-добре при французите, които въпреки консумацията на достатъчно богата на мазнини храна, са в по-добро здраве и страдат значително по- малко  от сърдечно-съдови заболявания от американците. Разликата е в това, че французите и испанците обикновено “поливат” ястията с чаша вино, което защитава организма от вредните последствия от стареенето на клетките.

Учените изучили детайлно въздействието на ресвератрола върху различни органи и установили, че въздействието му е най-силно върху сърцето, мускулните тъка