Черници

Черниците са и много полезен плод. Богати са на антиоксиданти, желязо, калций, калий, витамин С, фибри.

В билко-лечението се използват всичките части на растението – плодовете, пъпките, листата, кората, корените.

“Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г. черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността. Плодовете на бялата черница /белите бубонки/ подобряват зрението.

Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите – затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.

Листата на черницата /бубонките/ се използват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях витамин В2 спомага за задържането на гликозата в тъканите.”

Черницата има и много други употреби:

  • плодове за храна (както за нас, така и за селскостопанските животни и птиците – кокошките ги обожават)
  • младите листа са ядливи и могат да се използват за увиването на сармички и за мек слабителен чай
  • плодовете могат да се изсушават и замразяват, могат да се използват за пайове, сурови кремчета, суров сладолед, печени десерти, вино, сладка (дори без захар)*, листата са полезни в чай
  • клоните се режат до дъно (остава само стъблото на дървото и догодина черницата прави нова корона) – използват се за огън, в занаятчийството, те са много гъвкави и прави и са подходящи както в градинарството (например колове за домати, вейков фасул и други), така и за леки градински постройки
  • листата се ползват за мулчиране и компост
  • черниците се ползват и за отглеждане на копринената буба
  • за медицински нужди – има данни, че корените се използват за тения, листата и кората имат меко слабително действие

* сладко без захар се прави като се подбират изключително сладки черници и се варят на бавен огън до сгъстяване на сока (при варенето отпускат сок) – така полученото сладко се сипва в буркани и се съхранява в хладилник до 1 седмица. Ако се налее горещо и се затвори с винтова капачка веднага, то вакумира и е готово за зимнина.